Strojni omítky
  • Příkop 843/4, Zábrdovice
  • Brno-střed
  • Telefon
  • +420 608 603 921

FAQ

STROJNÍ OMÍTKY

ČASTO KLADENÉ DOTAZY A ODPOVĚDI

  • easter egg

Zvažujete pořízení strojní omítky od profesionálů z firmy TIOREX a chcete se dozvědět více informací? Náš detailní průvodce vám praktickou a srozumitelnou formou nabídne odpovědi na časté dotazy týkající se realizace stříkané omítky. Ať už vás zajímá, kolik bude stát strojní omítka pro váš projekt, jakou mají naše omítky životnost nebo pro jaké podklady je strojní omítání vhodné, zde se dozvíte veškeré důležité informace.

Pokud v uvedeném seznamu nenajdete odpověď na váš dotaz, neváhejte nás kdykoliv kontaktovat a naši zástupci vám vše rádi zodpoví. Vaše spokojenost je pro nás prioritou! Strojní omítky realizujeme klientům po celém území ČR, především v Brně a blízkém okolí. Nezapomeňte si také prohlédnout naši sekci s realizovanými projekty, která vám nabídne lepší představu o výsledcích naší práce. Těšíme se na případnou spolupráci!

Strojní omítky představují moderní a vysoce efektivní způsob nanášení omítkové směsi na povrchy stěn a stropů skrze speciální omítací stroje. Naši specialisté využívají spolehlivé zařízení od špičkových dodavatelů, se kterými zvládneme namíchat a aplikovat omítkové směsi rovnoměrně a v předem stanovené tloušťce. Strojní omítání je oblíbené především díky rychlosti a kvalitě provedení.

 

Náš tým zvládne v krátkém čase aplikovat omítkovou směs i na rozsáhlé plochy, například u komerčních budov. Strojní omítka je vhodná pro celou řadu projektů od malých bytů, přes rodinné domy, až po velké firemní objekty bez ohledu na to, zda se jedná o novostavby nebo rekonstrukce. Stříkaná omítka tak představuje ideální řešení pro ty, kteří hledají efektivní, rychlou a kvalitní úpravu povrchů u fasády a interiéru.

Cena za strojní omítky se liší v závislosti na několika faktorech, jako je typ omítky, velikost a složitost projektu, stav podkladu a konkrétní požadavky zákazníka. Obecně platí, že strojní omítky jsou nákladově efektivní volbou, protože umožňují rychlé a rovnoměrné nanesení omítky na velké plochy, což snižuje náklady na práci a zkracuje dobu realizace. Přesné stanovení výsledné ceny závisí na individuálním posouzení každého projektu.

 

U sádrové omítky realizujeme stěny od 190 Kč/m2 a stropy od 250kč/m2 v tloušťce 10–20 mm. U štukové omítky se cena pohybuje od 200 Kč/m2 pro stěny a od 260 Kč/m2 u stropů. Stěrkové omítky aplikujeme v cenách od 150 Kč/m2 u stěn a od 210 Kč/m2 u stropů. Pokud plánujete pořízení venkovní omítky pro fasádu budovy, nabízíme zde jádrové omítky od 280 Kč/m2 a venkovní štukové omítky v ceně od 200,- Kč/m2. Armovaní vtlačením perlinky do lepidla nabízíme klientům od 240,- Kč/m2 a finální probarvené silikonové omítky od 240,- Kč/m2.

Všechny tyto ceny jsou orientační a bez DPH.  Další informace najdete na naší podstránce „Ceník“.

Klientům v rámci našich služeb nabízíme kvalitní vnitřní omítky, ale také omítky pro fasády budov. Strojní omítky od našich specialistů zajišťují vysokou kvalitu a rychlé provedení. Pro interiér nabízíme několik druhů omítek, jako jsou například sádrové omítky pro hladké a elegantní povrchy nebo štukové omítky, které nabízí tradiční a moderní vzhled díky jemně zrnité struktuře. Stěrkové omítky na druhé straně zajišťují dokonale hladký povrch, vhodný jako podklad pro další dekorativní úpravy stěn a stropů.

 

Pro fasády budov realizujeme speciální venkovní omítky, které zlepšují estetický vzhled budovy, ale také poskytují vynikající ochranu proti povětrnostním vlivům a zvyšují celkovou energetickou účinnost nemovitosti. Díky bohatým zkušenostem a moderním postupům snadno zvládneme zhotovit strojní omítku s precizní kvalitou pro výstavbu nového domu, rekonstrukci interiéru nebo renovaci fasády.  

Naše firma provádí strojní omítání pro jakékoliv nemovitosti po celé republice od malých bytů až po rozsáhlé komerční budovy, průmyslové objekty, administrativní centra nebo například velké obytné komplexy. Náš tým má dostatečné zkušenosti a know-how na to, aby splnil i náročné požadavky na strojní omítky.

 

V případě velkých projektů se můžete spolehnout na to, že hravě zvládneme splnit i přísné časové harmonogramy. Jsme velmi flexibilní a schopni přizpůsobit naše služby specifickým potřebám každého projektu, ať už jde o výběr vhodného typu omítky nebo koordinaci prací s ostatními stavebními činnostmi.

Strojní omítky nabízejí řadu výhod oproti tradičnímu ručnímu omítání. Jedním z hlavních benefitů je výrazná úspora času a práce, protože stříkané omítky umožňují pokrytí velkých ploch rychleji než u klasických metod, což zkracuje dobu realizace projektu a snižuje celkové náklady na práci. Omítací stroje zajišťují konzistentní tloušťku omítky pro dokonale rovný povrch.

 

Naše omítková směs obsahuje speciální přísady, které zlepšují přilnavost, odolnost a trvanlivost omítky pro různé typy podkladů. Strojní omítky také minimalizují riziko vzniku trhlin a dalších defektů, což snižuje potřebu budoucích oprav a údržby. Více informací o výhodách se můžete dočíst v našem článku „6 výhod strojní omítky oproti ruční aplikaci“. Celkově vzato strojní omítky představují efektivní, kvalitní a dlouhodobě udržitelné řešení pro širokou škálu projektů.

Strojní sádrové omítky nacházejí široké uplatnění v moderní výstavbě a rekonstrukcích. Díky vynikajícím vlastnostem je sádrová omítka ideální pro vytváření hladkých a rovnoměrných povrchů v interiérech. Tento typ doporučujeme zejména pro omítání stěn a stropů v obytných prostorech, jako je obývací pokoj, ložnice, chodba nebo kuchyně. Sádrové omítky jsou však vhodné i pro komerční objekty, kanceláře, zdravotnická zařízení a vzdělávací instituce.

 

Zákazníci oceňují především vysokou paropropustnost, která umožňuje stěnám „dýchat“ a regulovat vlhkost v místnosti. Strojní sádrová směs je nehořlavá a má vynikající akustické vlastnosti zlepšující zvukovou izolaci budovy. Bílá barva omítky tvoří ideální podklad pro další povrchové úpravy, jako je malování nebo tapetování.

Jádrová omítka je základní vrstva omítky, která se nanáší přímo na zdivo nebo jiný podklad jako první krok před aplikací finální povrchové vrstvy. Hlavním úkolem jádrové omítky je vyrovnání povrchu, zajištění dostatečné přilnavosti následné vrstvy a zlepšení celkové stability a trvanlivosti omítky. Naše firma pracuje s tímto typem omítky například u realizace štukové omítky v interiéru, kdy se jako základ využívá vápenocementová omítka.

 

Jádrová omítka je nezbytná pro zajištění dlouhodobé odolnosti a funkčnosti výsledné omítky, a zároveň chrání zdivo před vlhkostí a mechanickým poškozením. Dále vytváří optimální podmínky pro aplikaci finální vrstvy. Celkově jádrové omítky představují klíčový prvek pro dosažení dokonalého výsledku u různých typů projektů.

Oprava staré omítky vyžaduje individuální přístup, který závisí na rozsahu poškození a typu původní omítky. V případě menších vad, jako jsou praskliny nebo odřeniny, provádí naši specialisté lokální opravu pomocí tmelů nebo štukování. U rozsáhlých poškození nejprve odstraníme starou omítku a na pevný podklad aplikujeme vybraný typ strojní omítky.

 

Před samotnou opravou je důležité důkladně zhodnotit stav podkladu a odstranit veškeré nesoudržné části. V některých případech nanášíme na podklad penetrační nátěr, který zlepšuje přilnavost nové omítky. Rádi vám pomůžeme zkonzultovat výběr materiálu pro opravu povrchu v interiéru i exteriéru, který zajistí dlouhodobou životnost a lepší izolační vlastnosti omítkové vrstvy.

Doba schnutí strojní omítky je závislá na několika faktorech, jako je typ omítky, tloušťka nanesené vrstvy, teplota a vlhkost vzduchu, a také na použitých přísadách. Tenké vrstvy omítky v teplém a suchém prostředí schnou výrazně rychleji než silnější vrstvy v chladném prostředí. U většiny typů omítek necháváme povrch schnout cca 2 hodiny.

 

Před dalším zpracováním omítky vždy důkladně kontrolujeme, zda je povrch dostatečně suchý, což je důležité pro její pevnost a vytrvalost. Až poté mohou řemeslníci nanést nátěr nebo jiný typ povrchové úpravy. Pokud strojní omítka dostatečně nevyschne, může následně dojít k tvorbě trhlin nebo odlupování. 

Vyrovnání nerovností na povrchu zdiva je často nutným krokem před dalším zpracováním povrchu, jako je malování nebo tapetování. Velmi efektivní metodou pro vyrovnání omítky je stříkaná omítka. Díky možnosti přesného nastavení omítkové vrstvy a optimálnímu tlaku dokáže strojní omítka vytvořit dokonale hladký a rovný povrch.

 

Výběr správné omítky závisí na velikosti nerovností a požadované finální úpravě. Pro menší nerovnosti postačí tenkovrstvá stěrka, zatímco pro větší nerovnosti je vhodnější silná vrstva strojní omítky. Před začátkem omítání je důležité připravit podklad odstraněním poškozených vrstev, vyplněním děr a očištěním povrchu od prachu a nečistot. 

Před výběrem venkovní omítky doporučujeme zvážit klimatické podmínky, stav podkladu a požadované vlastnosti finálního povrchu. Naše firma nabízí komplexní řešení pro dosažení optimálního výsledku u fasády jakékoliv budovy. Základem každé venkovní omítky je jádrová omítka, která slouží jako pevná podkladní vrstva pro další úpravy. Na ni se nanáší štuková venkovní omítka, která zajišťuje rovný a hladký povrch pro finální úpravu. Jako finální vrstvu nabízíme silikonovou probarvenou omítku, která se vyznačuje vysokou odolností proti povětrnostním vlivům, nečistotám a plísním.

 

Pro zajištění ještě větší pevnosti a odolnosti provádí naši specialisté armování vtlačením perlinky do lepidla při aplikaci zateplovacích desek. Tato metoda výrazně zvyšuje odolnost proti vzniku trhlin a prodlužuje životnost fasády. Díky široké paletě barev máte možnost vybrat si fasádu přesně podle svých představ. Naše strojní omítky také zvyšují tepelněizolační vlastnosti.

Strojní omítka je vysoce univerzální a vhodná pro širokou škálu povrchů, což z ní činí ideální volbu pro různé typy stavebních projektů. Omítkovou směs aplikují naši specialisté na tradiční stavební materiály, jako jsou cihly, betonové bloky, pórobeton (heluz, ytong apod.) a jiné zdivo, pro vytvoření hladkého, rovného a trvanlivého povrchu připraveného k finální úpravě.

 

Díky moderním technologiím a speciálním přísadám ve směsích je strojní omítka vhodná také pro méně tradiční podklady, jako je sádrokarton nebo různé prefabrikované stavební prvky. Strojní omítání se skvěle hodí pro venkovní i vnitřní omítky, kde je důraz na rychlou a rovnoměrnou aplikaci omítky. 

Doba aplikace strojní omítky je velmi individuální a závisí především na velikosti omítané plochy, složitosti povrchu a tloušťce nanášené vrstvy. Realizace strojní omítky v malém bytě může trvat několik hodin až jeden pracovní den, zatímco omítání velké komerční budovy může zabrat až několik týdnů. Rychlost práce ovlivňuje také příprava podkladu, která zahrnuje očištění povrchu, odstranění starých nátěrů a vyplnění případných spár.

 

Důležitým faktorem je bezesporu počasí. Za příznivých podmínek, tedy při teplotě kolem 15-25 °C a nízké vlhkosti vzduchu, probíhá práce rychleji a kvalitněji. Po nanesení strojní omítky je důležitá také doba pro schnutí, která se odvíjí od tloušťky omítky a okolních podmínek. Pro přesné stanovení doby realizace neváhejte kdykoliv kontaktovat naše zástupce s nezávaznou poptávkou.

Naši pracovníci mají s aplikací strojní omítky letité zkušenosti, stejně jako s výběrem vhodného typu omítky na různé podklady, což výrazně prodlužuje životnost povrchu až na desítky let. Precizní provedení a dodržení technologických postupů patří mezi klíčové faktory zajišťující dlouhodobou funkčnost omítky bez nutnosti údržby a oprav. 

 

Strojní omítka je známá tím, že spolehlivě odolává běžným mechanickým poškozením, vlhkosti a dalším vlivům, které by mohli ohrozit její stabilitu a vzhled. Při práci využíváme moderní omítkové směsi navržené k tomu, aby zvyšovali odolnost proti prasklinám a zajišťovali lepší přilnavost k povrchu. Díky těmto výhodám si strojní omítka udržuje svůj estetický vzhled a funkčnost po mnoho let, ať už se jedná o vnitřní omítky, nebo venkovní omítky pro fasády budov.

Pro aplikaci strojních omítek používáme špičkové vybavení, které zajišťuje rychlou a efektivní práci u všech typů zakázek. Základem jsou moderní omítací stroje, které dokážou automaticky míchat a nanášet omítkové směsi na stěny a stropy s maximální přesností a rovnoměrností v požadované tloušťce. Tyto stroje si hravě poradí s hrubou jádrovou omítkou, ale také s jemnou finální vrstvou.

 

Jedním z našich klíčových nástrojů jsou také H latě, což jsou hliníkové latě ve tvaru písmene „H“, které slouží k rovnoměrnému rozprostření a vyhlazení nanesené omítky před nanesením tapety nebo malířského nátěru. Pro úpravu povrchu a vytváření různých struktur využíváme také celou řadu speciálního nářadí, jako jsou hladítka, stěrky, houby a strukturovací válečky.

Provedení naší práce

Nezávazná objednávka

Vyplňte následující formulář pro nezávaznou objednávku a my se vám ozveme co nejdříve.
Awesome Image

    TOP